DON MARSH V – MARSHLAND

Artiest info
Website
facebook
Label: Solidude Records

Net één jaar geleden trok de 30-jarige Belgische pianist, componist en arrangeur Wouter Van den Broeck uit Brugge de opnamestudio in om er zijn eerste plaat als bandleider op te nemen onder de artiestennaam ‘Don Marsh V’, de naam die hij ook selecteerde voor zijn akoestische kwintet, zijnde de vier instrumentalisten die hem bij de plaatopname hebben begeleid: bassist Janos Bruneel, drummer Matthias de Waele, tenorsaxofonist Warre Van de Putte en trompettist Jean-Paul Estiévenart.

De tien tracks die werden opgenomen voor het album dat de titel “Marshland” kreeg horen thuis onder de noemer ‘jazz’ waarin het geïmproviseerde pianospel van Wouter Van den Broeck centraal werd geplaatst. De opvallendste nummers zijn de vier ‘Marshland’-tracks “Dawn”, “Willow”, “Mist” en “Rays” die samen goed zijn voor een kleine 24 minuten muziek. Eén van de nummers kunt u in een live gespeelde uitvoering meebeleven op de tweede video bij dit verhaal. De eerste video laat u daarnaast kennismaken met de vijf minuten durende track “ILVM II”.

Wouter Van den Broeck studeerde aan de conservatoria van Gent en Brussel en besloot zijn muzikale carrière toe te leggen op het spelen van zelfgecomponeerde muziek op piano. De nummers op het album “Marshland” vormen samen een uit verschillende bewegingen bestaande  jazz-sonate die ‘Don Marsh V’ in de volgende maanden live zal gaan spelen in diverse jazzclubs. Door de toevoeging van saxofoon en trompet aan de sound van het kwintet lijkt het soms alsof er een big band aan het werk is, naast de voor akoestische jazzmuziek haast noodzakelijke contrabas en drums.

Er zitten enkele heel rustige, sobere elementen in de muziek op dit geheel instrumentale jazzalbum maar er kan eveneens behoorlijk swingend uit de hoek gekomen worden zoals in de track “Rhytmicus” en in het albumafsluitende nummer “Bogblues”. ‘Don Marsh V’ is ongetwijfeld een mooie aanwinst voor de Vlaamse jazzwereld die hun album “Marshland” volgens ons met veel warmte zal onthalen.

(valsam) 


14 oktober 2022: Jazz Station, Brussel

16 februari 2023: Academiezaal, Sint-Truiden